فرآیند خط مشی گذاری عمومی

نویسنده :
کرم اله دانش فرد
ناشر :
نوبت و سال چاپ : 4 / 1402 تعداد صفحات : 408
نوع جلد / قطع: شومیز / وزیری وزن: 580
ویرایش : 0 شابک 9789643884512
موضوع اصلی : مدیریت موضوع فرعی : مدیریت دولتی

دریافت فایل:

افزودن به علاقه مندی ها
موجود در فروشگاه قیمت : 285,000تومان

خط مشی گذاری عمومی، امروزه در تمام دنیا به عنوان یک رشته پر طرفدار، در حال رشد و گسترش است و مراکز پژوهشی متعددی مشغول تقویت دانش مربوط به این رشته هستند. نگارنده سعی کرده است تا با ویرایش چاپ قبلی کتاب، مطالب جدیدی به آن بیفزاید و تغییرات متناسب با شرایط را در آن ایجاد نماید. تمام فصل های کتاب به طور نسبی بازبینی و تغییراتی حاصل شده است، اما این تغییرات به تناسب فصل ها متفاوت بوده و موجب شده تا نظم جدیدی در سراسر کتاب ایجاد شود.

در بخش اول کتاب شامل فصل اول کتاب با ارائه تعاریف گوناگون خط مشی عمومی و فرایند خط مشی گذاری، مفاهیم مرتبط با خط مشی گذاری به عنوان یک رشته علمی-پژوهشی و یک حرفه تخصصی بررسی شده است. در فصل دوم، ضمن تعریف مسائل عمومی و چگونگی تشخیص آن ها، از میان مسائل فرعی یا خصوصی موجود در جامعه، روش های فهم مسائل عمومی، شیوه تحقیق و پژوهش در خط مشی گذاری عمومی مورد بحث قرار گرفته و روش شناسی خط مشی گذاری تحلیل شده است. علاوه بر این، رویکردهای تجزیه و تحلیل خط مشی به طور مختصر شرح داده شده اند. فصل سوم کتاب به معرفی مدل‌های عمومی خط مشی گذاری اختصاص یافته است. در این فصل، واکاوی چارچوب نظری مناسب، دقیق و کاملی برای تحلیل مسائل خط مشی گذاری و نقش بازیگران گوناگون مورد بازبینی و مداقه قرار گرفت.

در بخش دوم کتاب، به مراحل گوناگون فرایند خط مشی گذاری یعنی دستور کار، شکل گیری، بودجه بندی و اجرا پرداخته شده است. بحث مربوط به بودجه بندی بیش از آن که ماهیت اقتصادی و مالی داشته باشد، ماهیتی سیاسی دارد. زیرا بودجه، بیان مالی اصول و اولویت‌های سیاسی حکمرانان است و تمامی مراحل آن از مسیرهای سیاسی عبور می نماید. به نحوی که تعیین سیاست‌های اولیه حین تنظیم پیش نویس بودجه تا مرحله نهایی تصویب، متأثر از مواضع و سلایق سیاسی و اجتماعی خط مشی گذاران و بازیگران آن است و اجرای بودجه نیز در چارچوب خط مشی ها بروز و ظهور می یابد. در این امتداد، با رویکردی تکاملی، مراحل ارزیابی و تغییر یا خاتمه خط مشی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. رویکردی تکاملی که مراحل ارزیابی و تغییر یا خاتمه خط مشی را، فعالیت کامل کننده خط مشی عمومی می داند و فرایند خط مشی گذاری را بدون آن ها، معیوب می‌داند. تجلی مرحله ارزیابی در مرحله بعد از آن یعنی اصلاح، تغییر و یا خاتمه خط مشی صورت می‌گیرد. بحث های مربوط در فصل نهم و دهم ارائه گردیده است.

در فصل آخر کتاب، با توجه به تغییر نقش دولت و انتظارات و توقعات مردم و دگرگونی های عمیق و سریع در حوزه‌های مختلف علوم و فناوری، چالش های پیش روی فرایند خط مشی گذاری عمومی و تحلیل واکنش دولت‌ها و خط مشی گذاران به تفصیل بیان شده است.

تا کنون دیدگاهی برای این کالا ثبت نشده است، شما اولین نفر باشید...