دموکراسی در محیط کار؛ درمانی برای عارضه سرمایه داری

Democracy at Work: A Cure for Capitalism

نویسنده :
ریچارد ولف
مترجم :
مهرداد (خلیل) شهابی میرمحمود نبوی
ناشر :
نوبت و سال چاپ : 3 / 1403 تعداد صفحات : 214
نوع جلد / قطع: شومیز / رقعی وزن: 210
ویرایش : 0 شابک 9789642071005
موضوع اصلی : اقتصاد موضوع فرعی : اقتصاد

دریافت فایل:

افزودن به علاقه مندی ها
موجود در فروشگاه
190,000

10 %

قیمت : 171000 تومان

کتاب دموکراسی در محیط کار (اثر ریچارد وولف)

کتاب پشت پرده مخملین دفتر 8 «دموکراسی در محیط کار» نوشتۀ ریچارد ولف را نشر اختران با ترجمه مهرداد شهابی و محمود نبوی منتشر نموده‌است. ریچارد دیوید ولف (متولد 1 آوریل 1942) یک اقتصاددان آمریکایی است که به دلیل کار در زمینه روش شناسی اقتصادی و تجزیه و تحلیل طبقاتی مشهور است. وی استاد اقتصاد دانشگاه ماساچوست آمرست است و در حال حاضر استاد مدعو در برنامه تحصیلات تکمیلی در روابط بین الملل دانشگاه نیو اسکول در نیویورک می باشد. وولف همچنین در دانشگاه ییل ، دانشگاه سیتی نیویورک ، دانشگاه یوتا ، دانشگاه پاریس (سوربن) و انجمن برشت در شهر نیویورک تدریس کرده است.

نقدی از نظام اقتصادی سرمایه‌داری کنونی و در جهت ارائۀ پیشنهاد جایگزینی برای ایجاد جهانی دموکراتیک‌تر و عادلانه‌تر است. این کتاب که در سال 2012 منتشر شد، به مفهوم خود-مدیریتی کارگر و پتانسیل آن برای تغییر محیط‌های کاری و اقتصادی می‌پردازد. نویسنده با تشریح معایب ذاتی سرمایه‌داری شروع می‌کند. او استدلال می‌کند که سرمایه‌داری اساسا بی‌ثبات است و منجر به بحران‌های اقتصادی مکرر می‌شود که به طور شدیدی بر طبقه کارگر تأثیر منفی می‌گذارد. به گفته وولف، این سیستم به گونه‌ای طراحی شده است که گروه کوچکی از سرمایه‌داران را در جهت زیان اکثریت، به سود برساند و در نتیجه نابرابری درآمدی و استثمار نیروی کار را افزایش دهد. در مرحلۀ بعدی این کتاب نشان می‌دهد که چگونه قدرت اقتصادی به قدرت سیاسی تبدیل می‌شود. ولف توضیح می‌دهد که طبقه سرمایه‌دار از نفوذ اقتصادی خود برای شکل دادن به سیاست‌هایی استفاده می‌کند که منافع آن‌ها را بیشتر تثبیت می‌کند و چرخه‌ای از نابرابری و استثمار را تداوم می‌بخشد و در نهایت این عدم توازن قدرت اصول دموکراتیک را تضعیف می‌کند.

در بحث‌های بسیاری درباره مالکیت کارگران خویش فرمایی کارگران و دموکراسی در محیط کار مطرح می‌شود، گرایش کلی این است که اگر قرار است پدیده از خود بیگانگی برای همیشه و به شکلی موفقیت آمیز از میان برداشته شود، اقدام لازم اما نه ضرورتاً کافی دموکراتیک سازی راستین مرجع تصمیم گیری در محیط کار است. از این نظر، ایده «بنگاه های خویش فرمایی کارگران ریچارد ولف که وی آن را با سازماندهی دموکراتیک جوامع پیرامونی محل کار نیز پیوند می زند و وابستگی متقابل و تصمیم سازی های مشترک آنها را ضروری می‌داند گامی در این راستا است.

 

تا کنون دیدگاهی برای این کالا ثبت نشده است، شما اولین نفر باشید...